Tort de lamaie

Un tort super bun si racoritor, inspirat de o reteta a Inei Todoran, la care am mai modificat pe ici pe colo ca sa fac un tort raw.  Combinatia cu mac este cu adevarat inspirata, desi la inceput mi s-a parut ciudat sa vad macul intr-un tort.

Am folosit pentru blat o cana mare de migdale (hidratate vreo 18 ore) si vreo 8 curmale (hidratate vreo 2 ore). Pentru ca au stat mult in apa am putut sa curat usor migdalele de coaja asa ca blatul a iesit mai alb. Am maruntit bine cele doua ingrediente in robot si am pus compozitia in forma de tort.

Pentru crema de lamaie am folosit o cana jumatate de caju hidratat peste noapte (ar trebui cantitate dubla ca sa iasa tortul mai inalt), coaja de la 2 lamai mari si una mica (le-am tinut in apa calda vreo ora pentru a se elimina din substantele cu care au fost stropite), zeama de la 2 lamai mari si 4 linguri de sirop de artar. Le-am amestecat bine-bine in blender pana a devenit o crema fina. Am topit pe baie de aburi 4 linguri de unt de cacao pe care, dupa ce s-a racit usor, l-am incorporat in crema (a devenit si mai pufoasa). Apoi am adaugat o lingura de mac si am amestecat bine. Separat am dat in clocot jumatate de pahar de apa si o lingurita rasa de agar-agar pe care am amestecat-o cu crema de lamaie pentru a fi sigura ca se intareste bine (nu am pus foarte mult unt de cacao fata de reteta, dar data viitoare trebuie sa incerc sa vad ce iese si fara agar).

Am pus crema de lamaie peste blat, am nivelat usor si am presarat inca o lingura de mac. Nu mi-a iesit perfect, dar gustul e divin!