Tort de lamaie
Un tort super bun si racoritor, inspirat de o reteta a Inei Todoran, la care am mai modificat pe ici pe colo ca sa fac un tort raw. Combinatia cu mac este cu adevarat inspirata, desi la inceput mi s-a parut ciudat sa vad macul intr-un tort.
Am folosit pentru blat o cana mare de migdale (hidratate vreo 18 ore) si vreo 8 curmale (hidratate vreo 2 ore). Pentru ca au stat mult in apa am putut sa curat usor migdalele de coaja asa ca blatul a iesit mai alb. Am maruntit bine cele doua ingrediente in robot si am pus compozitia in forma de tort.
Pentru crema de lamaie am folosit o cana jumatate de caju hidratat peste noapte (ar trebui cantitate dubla ca sa iasa tortul mai inalt), coaja de la 2 lamai mari si una mica (le-am tinut in apa calda vreo ora pentru a se elimina din substantele cu care au fost stropite), zeama de la 2 lamai mari si 4 linguri de sirop de artar. Le-am amestecat bine-bine in blender pana a devenit o crema fina. Am topit pe baie de aburi 4 linguri de unt de cacao pe care, dupa ce s-a racit usor, l-am incorporat in crema (a devenit si mai pufoasa). Apoi am adaugat o lingura de mac si am amestecat bine. Separat am dat in clocot jumatate de pahar de apa si o lingurita rasa de agar-agar pe care am amestecat-o cu crema de lamaie pentru a fi sigura ca se intareste bine (nu am pus foarte mult unt de cacao fata de reteta, dar data viitoare trebuie sa incerc sa vad ce iese si fara agar).
Am pus crema de lamaie peste blat, am nivelat usor si am presarat inca o lingura de mac. Nu mi-a iesit perfect, dar gustul e divin!
Carmen, ai incercat si fara agar-agar? Vreau sa fac si eu tortul, dar ingredientul asta imi lipseste. Crezi ca pot sa folosesc unt de cocos in loc de unt de cacao?
Merge si fara agar-agar, dar va fi compozitia mai moale. Sigur ca poti sa pui unt de cocos, nu cred ca se va simti diferenta, oricum gustul de lamaie se simte cel mai bine. Ai doar grija sa nu-l tii foarte mult afara din frigider pentru ca untul de cocos se topeste peste 24 de grade. Si dupa ce-l faci, pune-l mai bine la congelator pana se intareste bine si il muti in frigider cu vreo 2 ore inainte de servire. Chiar sunt curioasa cum iti va iesi 🙂
Eu reteta asta am facut-o in varianta cu portocale, de la Olivia Steer. E dementiala, as manca in fiecare zi. Am ramas fara caju ca as incerca si cu lamaie.
A, ce bine ca m-ai spus, chiar ma gandeam sa fac si eu o varianta a retetei Oliviei. Astept o ocazie potrivita 🙂
imi place si mie sa incerc tot felul de retete, insa nu gasesc sirop de artar.imi puteti spune unde as putea gasi?multumesc 🙂
buna gabita, eu am luat din mega sau din magazine naturiste. dar nu e musai sirop de artar. plus ca e un pic cam scump. poti folosi un alt indulcitor natural (miere de albine, sirop de orez, de agave etc).
Multumesc mult pentru reteta si inspiratie, a iesit un tort spectaculos!
Ma bucur, Doina, ca ti-a placut!
Arata extraordinar de bine! Felicitari! 🙂
Pingback: Lime cheesecake | Toane Raw
Macul este nemacinat? Bu ar fi mai bine sa-l macinam oare?
Nemacinat. Nu mi s-a parut ca ar fi prea mare…